Η Ιστορία μας


      Οι εκδόσεις Ηριδανός ιδρύθηκαν το 1956 από τον Αλέκο Παπακώστα. Με ανάδοχο τον Στρατή Τσίρκα, ο Ηριδανός αποτέλεσε έναν χώρο πνευματικής συνδιαλλαγής και δημιουργικής συνάντησης της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής.

     Ξεκινώντας από το πολιτικό δοκίμιο, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η πολιτική σειρά συμπληρώνεται και με την περιοδική έκδοση του Ηριδανού με διευθυντή τον Λεωνίδα Κύρκο. Το 1974 εγκαινιάζεται η λογοτεχνική σειρά με υπεύθυνο εκδόσεων τον Δημήτρη Ραυτόπουλο. Η προσεκτική επιλογή των τίτλων, με γνώμονα την ποιότητα και όχι την ποσότητα, συνδυάζεται με την εξαιρετική μετάφραση, χαρακτηριστικά που συνοδεύουν την εκδοτική παραγωγή του Ηριδανού μέχρι σήμερα. Κεφαλαιώδη κείμενα των Μπαλζάκ, Φλωμπέρ, Ντιντερό, Ντοστογιέφσκι και άλλων προσφέρονται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό σε μεταφράσεις που υπογράφουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής ποίησης και πεζογραφίας, ο Βάρναλης, ο Κοτζιάς, ο Δικταίος, ο Τσίρκας, ο Ασλάνογλου και ο Αλεξάνδρου.

     Σήμερα, παραπάνω από μισό αιώνα από την ίδρυσή του, η εκδοτική δράση του Ηριδανού συνεχίζεται με την ίδια συνέπεια και αφοσίωση υπό την διεύθυνση της κόρης του ιδρυτή, Άλκηστης Παπακώστα. Οι τίτλοι εμπλουτίζονται σταθερά και δίνεται έμφαση στο θέατρο και στην σύγχρονη ποίηση. Στη νέα θεατρική σειρά συμπεριλαμβάνονται μείζονα έργα που σημάδεψαν την ιστορία του θεάτρου από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας, ενώ μεταφράζονται σπουδαίοι αμερικανοί ποιητές (Γκίνσμπεργκ, Κάμμινγκς, Κέρουακ, Μπουκόβσκι κ.ά.), καλύπτοντας έτσι βασικά ελλείμματα της εγχώριας βιβλιογραφίας. Αξιοσημείωτη είναι η έκδοση, για πρώτη φορά στα ελληνικά, του περίφημου συγγράμματος του Ρόμπερτ Μπέρτον, ‘Η Ανατομία της Μελαγχολίας’ (2007).

     Οι εξαιρετικές μεταφράσεις, επιμελημένες από διακεκριμένους ειδικούς του χώρου, προσφέρονται σε άρτιες και καλαίσθητες εκδόσεις, πολλές απ’ αυτές με πρωτότυπες εικονογραφήσεις. Η φροντισμένη τυπογραφία και η πρωτότυπη και πλούσια θεματολογία δημιουργούν ένα μοναδικό πνευματικό και αισθητικό αποτέλεσμα που κάνει τις εκδόσεις του Ηριδανού να ξεχωρίζουν ανάμεσα στην ελληνική εκδοτική παραγωγή.

 


.